Biologisch afbreekbaar plastic en andere alternatieven

Biologisch afbreekbaar plastic, is dit een beter alternatief dan gewoon plastic? Er is steeds meer vraag naar biologisch afbreekbaar plastic. Het gebruik van de termen bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic zorgt voor veel verwarring bij consumenten en bedrijven. We lichten de twee termen hier onder kort toe. Om de meest milieuvriendelijke aanpak te realiseren is het verstandig om altijd kritische te kijken naar duurzame alternatieven en advies in te winnen bij een verpakkingsexpert.

 

Biologisch afbreekbaar plastic: duurzaam of niet?

Wanneer plastic biologisch afbreekbaar is betekent dit dat het materiaal door organische stoffen (stoffen die koolstof bevatten) afgebroken kan worden. Dit gebeurd door de natuurlijke activiteit van micro – organismen, zoals bacteriën en schimmels. Plantenpotjes en tijdschriften zijn voorbeelden van producten waarbij dit vaak wordt toegepast. In het geval van biologisch afbreekbaar plastic moet men rekening houden met het feit dat dit materiaal pas verdwijnt wanneer het in een industriële composteerinstallatie belandt. Hier wordt met temperaturen tot 65 graden gewerkt. Wanneer de eindgebruiker besluit een biologisch afbreekbare verpakking in de grijze container te stoppen is er nog niets bereikt.

Wanneer de eindgebruiker besluit een biologisch afbreekbare verpakking in de grijze container te stoppen is er nog niets bereikt.

Bioplastic: duurzaam of niet?

De term bioplastic wordt gebruikt voor plastic dat deels bestaat uit natuurlijke materialen, zoals suikerriet of zetmeel. Deze ‘bioplastics’ hebben uiteindelijk dezelfde kenmerken als normaal plastic en ze zijn dus ook NIET biologisch afbreekbaar.

Deze ‘bioplastics’ hebben uiteindelijk dezelfde kenmerken als normaal plastic en ze zijn dus ook NIET biologisch afbreekbaar.

Duurzaam alternatief van afbreekbaar plastic

bio-degradeerbare folie’s is een voorbeeld van een duurzaam alternatief van plastic. In de praktijk zien we dat landbouwers bio-degradeerbare folie’s inzetten. Na de oogst kan de folie mee omgeploegd worden en wordt daarna door een natuurlijk proces afgebroken. Het is belangrijk om altijd kritisch te kijken naar welke toepassingen van biologisch afbreekbare plastic gewenst zijn en welke niet. Een maatwerkoplossing biedt in veel gevallen uitkomst en laat dan nu precies onze specialisatie zijn.

Meer over toepassingen van biologisch afbreekpaar plastic

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op gebied van duurzaamheid? Wij adviseren u graag over het plastic waar wij mee werken en over de maatwerkoplossingen die we u kunnen leveren. Door onze specialisatie op de industriële markt spreken wij uw taal. Wij werken met korte lijnen waardoor u vrijwel meteen een klantgerichte oplossing op uw verpakkingsvraag heeft. Neem direct contact met ons op om uw vraag bij ons neer te leggen.