Afbreekbaar plastic

Home Sitemap Afbreekbaar plastic

Afbreekbaar plastic, een beter alternatief? Er is steeds meer vraag naar biologisch afbreekbaar plastic.

Biologisch afbreekbaar plastic vs bioplastic

Wanneer plastic biologisch afbreekbaar is betekent dit dat het materiaal door organische stoffen (stoffen die koolstof bevatten) afgebroken kan worden door de natuurlijke activiteit van micro – organismen, zoals bacteriën en schimmels. Dit wordt veelal toegepast bij planten potjes en wikkels voor tijdschriften. In het geval van biologisch afbreekbaar plastic moet men rekening houden met het feit dat dit materiaal pas verdwijnt wanneer het in een industriële composteerinstallatie belandt, waar met temperaturen tot 65 graden wordt gewerkt. Wanneer de eindgebruiker besluit een biologisch afbreekbare verpakking in de grijze container te stoppen is er nog niets bereikt.

De term bioplastic wordt gebruikt voor plastic dat deels bestaat uit natuurlijke materialen, zoals suikerriet of zetmeel. Deze ‘bioplastics’ hebben uiteindelijk dezelfde kenmerken als normaal plastic en ze zijn dus ook niet biologisch afbreekbaar.

Het gebruik van de termen bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic zorgt voor veel verwarring bij consumenten en bedrijven. Om de meest milieuvriendelijke aanpak te realiseren is het verstandig om altijd kritische te kijken naar duurzame alternatieven en advies in te winnen bij een verpakkingsexpert.

Is er dan helemaal geen duurzaam alternatief?

Natuurlijk wel! In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat landbouwers bio-degradeerbare folie’s inzetten. Na de oogst kan de folie mee omgeploegd worden en wordt daarna door een natuurlijk proces afgebroken.

Het is belangrijk om altijd kritisch te kijken naar welke toepassingen van biologisch afbreekbare plastics gewenst zijn en welke niet. Een maatwerkoplossing biedt in veel gevallen uitkomst en laat dan nu precies onze specialisatie zijn. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag.