5 folietips voor de juiste balans tussen kosten en palletstabiliteit

Tip 1: Effectief wikkelen? Begin onderaan!

Mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat het aanbrengen van extra folie de stabiliteit op de pallet verhoogt. Zo wordt er laag na laag aangebracht en bent u binnen de kortste keren door heel wat rollen folie. Extra folie heeft echter weinig invloed op de stabiliteit. Het is namelijk veel beter (en sneller!) om effectief te wikkelen in plaats van veel te wikkelen. Begin onderaan de pallet met wikkelen en zorg ervoor dat de stroken bij elkaar aansluiten.

Tip 2: De soort folie moet aansluiten bij het palletgewicht, de vorm van de lading en het type lading.

Begin bij uw product. Er zijn bepaalde producten die veranderingen doorlopen wanneer ze verpakt worden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan hout dat kan expanderen na het verpakken, of aan voedingsmiddelen die drogen na het verpakken. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat u weet welke veranderingen uw product doorloopt wanneer het eenmaal verpakt is. Zo kunt u namelijk de soort folie afstemmen op uw product waardoor er tijdens of na het verpakken geen onvoorziene problemen aan het licht komen.

Het is daarnaast ook belangrijk om rekening te houden met de vorm en het gewicht van uw lading. Dit heeft invloed op de dichtheid van de folie. Onze specialisten kunnen u precies vertellen welk soort folie u voor welk soort lading nodig heeft.

Tip 3. Haal de complete rek uit de folie.

Een traditionele stretchfolie wordt doorgaans onvoldoende uitgetrokken, wat resulteert in een onvoldoende gestabiliseerde pallet. Bij zowel manueel als machinaal gebruik is het daarom essentieel om de complete rek uit de folie te halen. Omdat manueel verpakken erg arbeidsintensief is kan ervoor worden gekozen om prestretch folie te gebruiken.

Prestretch folie vergt minder trekkracht en is daardoor eenvoudiger te plaatsen om de lading. Let wel op: wanneer u pre stretch folie aantrekt zal het sneller scheuren dan reguliere folie. Bij het manueel verpakken van een pallet is het handig om een foliedispenser met remsysteem te gebruiken. Hierdoor komt er een constante spanning op de folie wat de palletstabiliteit uiteindelijk ten goede komt.

Pakt u meer dan 10 pallets per dag in? Dan is een palletwikkelaar een optie. Wij vertellen u vrijblijvend meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op!

Tip 4: Zorg ervoor dat de klevende kant van de folie op uw goederen terechtkomt.

Een logische tip, maar toch zien we dit vaak nog verkeerd gaan. Zorg ervoor dat de klevende kant van de folie op uw goederen terechtkomt. Als de klevende kant aan de buitenkant zit kunnen pallets aan elkaar gaan kleven. Dit resulteert vaak in erg onhandige situaties waarbij uw goederen risico lopen op schade.

Tip 5. Stem het type stretchfolie en de wikkelaar op elkaar af.

Het is erg verleidelijk om alleen naar de prijs van de folie te kijken. Echter, door de wikkelaar en het type stretchfolie op elkaar af te stemmen kunt u de verpakkingskosten per pallet en het folieverbruik enorm reduceren. Een duurdere folie kan zelfs zorgen voor lagere kosten per ingewikkelde pallet! Vraag onze verpakkingsspecialisten vrijblijvend om meer informatie over kostenbesparing bij verpakkingen.

Stel hier uw vragen

OF BEL: (0515) 41 33 68

krimphoezen